dinsdag 5 juli 2011

Landhuizen kijken

Afgelopen zondag zijn we landhuizen wezen kijken.

Waarom?

We moeten beslissen hoe onze trap eruit gaat zien. Ooit hebben ze de oude trap verwijderd en geplaatst in de gang tussen de kook keuken en badkamer, wat vroeger de natte ruimte was waar ook nu nog de mandi bak staat. En die willen wij dus weg. Na onderzoek zijn we erachter waar de oude trap heeft gezeten, met zijn opgang op de achtergalerij, lopend door onze slaapkamer. Nou heb je dan nog een aantal treden op de achtergalerij, en dat kun je op verschillende manieren oplossen.
Wij gaan voor de manier hoe ze dat op San Juan hebben gedaan, een landhuis wat overigens het meest overeen komt met dat van ons.

Voor wie het interesseert, dit is een korte beschrijving van landhuis San Juan:

De plantage San Juan is in 1662 gebouwd en bevindt zich tussen de plantages Cas Abou en Santa Martha. Vroeg in de 17e eeuw werd er maïs, suikerriet, katoen en indigo verbouwd. In de vruchtbare vallei werd ook aan veeteelt gedaan. San Juan is uniek, omdat de geschiedenis ervan relatief goed gedocumenteerd is. Er is bijvoorbeeld een slavenboek, waarin de zwangere slaven staan die hun baby’s in de kleine kamer in de westvleugel van het pand ter wereld brachten. San Juan is een bezoek waard, ook vanwege de koele, schaduwrijke oprijlaan met Mansjalinjas die naar de plantage leidt. We raden u bovendien sterk aan ook een van de drie knusse baaien van de plantage te bezoeken.
En dit is dus de bewuste trap.


En dit is Landhuis San Juan.

Ook waren we op Landhuis Knip, hier heb ik vanaf de zolder foto's gemaakt. In dit Landhuis is ook het Tula Museum gevestigd.

Korte beschrijving Landhuis Knip of Kenepa:

Landhuis Kenepa is genoemd naar de vrucht van de Kenepaboom. Het landhuis dateert van het begin van de 18e eeuw. Het was ooit een van de meest welvarende plantages op het eiland. Producten waren divi-divi-zaadpotten en schapenwol. Het koloniale huis is een belangrijk monument in de historie van Curaçao. Hier gebeurde het, op 17 augustus 1795, dat een aanstal slaven, onder leiding van Tula, weigerden aan het werk te gaan op de plantage. De rebellerende slaven trokken naar Santa Cruz en stuitten daar op een politiemacht die was opgetrommeld. Het groeiende aantal slaven, op dat moment meer dan 1000, werd overweldigd en de leiders werden ter dood veroordeeld. Tula is nog altijd een belangrijke historische figuur, zelfs voor de huidige inwoners van Curaçao. In 1875 waren er bij Landhuis Kenepa nog altijd 175 slavenhutten en vijf stenen gebouwen die 390 mensen huisvesten. Het huis werd in 1985 hersteld. Het vormt een rechthoek en de brede galerijen op de ruime terrassen zijn bedoeld om het huis koel te houden. Het biedt nu onderdak aan een museum en een tentoonstelling van antieke meubelen. Het lijkt alsof het landhuis de mooie stranden Kleine Knip en Grote Knip bewaakt.

TulaEn het uitzicht van Knip.

Groetjes Petra

4 opmerkingen:

 1. wéér wat geleerd!! Wie zegt dat bloggen nutteloos is????;)

  Liefs,
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo leuk... ik snap nu precies waar je het over hebt ;)Ik wil terrrrrrrrruuuuuggg mens wat was t lekker daar
  Groetjes aan Rene en je mooie dochter
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tjeemie wat wekt dat een vakantie gevoel op wat een prachtige foto's ... lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooooooooo ik ben hier geweest,en NU wil ik helemaal weer terug !!!!
  Die landhuizen hebben we bekeken,prachtig !!
  Ik kan niet meer wachten,maaarrr binnenkort zijn we er weer hoor,twee weekjes,heerrrrlijk !!!

  Groetjes
  Dicky Marie.

  BeantwoordenVerwijderen