dinsdag 18 oktober 2011

Bewoners van onze tuin

Rond ons huis leven heel veel leguanen, de meeste rond de tanki (meertje), maar ook een aantal in de tuin. 

Leguanen kun je overal tegenkomen, in de vrije natuur, maar ook in de bebouwde kom.

De leguaan verdwijnt regelmatig in de pan om er een heerlijke soep van te trekken. Lekker, maar wel veel kleine botjes. Het eten van deze soep berust voor een deel op bijgeloof. De leguaan (mannetje) heeft namelijk twee penissen. De mensen denken dat door het eten van leguanensoep hun potentie wordt verhoogd.

Leguanen kunnen wel zo'n anderhalve meter worden. Een volwassen leguaan ziet er indrukwekkend uit met zijn rugkam, die van zijn achterhoofd doorloopt tot op zijn staart. Normaal gesproken zie je ze heerlijk genieten van de zon. Ze zitten echt te zonnebaden en komen zo lekker op temperatuur. Op een natte, grijze regendag laten ze het meestal afweten, maar mocht het zonnetje in de middag toch nog terugkeren, dan zie je ze ook weer snel verschijnen.

Over het algemeen zijn leguanen behoorlijk schuw. Ze houden hun omgeving nauwlettend in de gaten en reageren bij het minste of geringste onraad. De leguaan kiest op hoge poten en met grote snelheid het hazenpad. Aan de andere kant is de leguaan vaak ook erg gehecht aan zijn omgeving en de mensen die daar in wonen. De gewenning kan zover gaan, dat men de leguaan op kleine afstand kan benaderen of zelfs kan aanraken. Het op een mooie observatieplek in de tuin neerleggen van fruit kan soms spectaculaire momenten opleveren, waarbij leuke plaatjes kunnen worden geschoten.

De kleur van een volwassen leguaan is meestal grijsgroen. Ideale kleuren om ongemerkt en ongestoord te genieten op een tak, struik of muur. De jonge leguanen hebben de eerste tijd een felle gifgroene kleur. Het is een opvallende kleur, maar niet te zien, wanneer hij in een vol in het blad staande boom of struik zit.  De leguaan leeft van groene blaadjes, bloemblaadjes en diverse soorten fruit.

Wanneer de vrouwtjes haar eieren gaat leggen, dan heeft ze in het zand eerst een hol uitgegraven. De zon doet dan vervolgens de rest, waarna de jonge leguanen uit hun ei komen gekropen en solo hun weg zoeken in hun nieuwe natuurlijke omgeving.

Deze twee leven bij ons in de tuin. Vader en zoon? Moeder en dochter?
De informatie over de leguaan heb ik van deze website

Groet Petra

3 opmerkingen:

 1. O wat mooi Petra, ik hou van dit soort dieren, die zo 'lelijk' zijn maar die ik zo mooi vind.

  Super dat je ze zo dichtbij kun bewonderen in de natuur.

  Lieve groet
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto's maak jij toch. Heel bijzonder dat je ze nog ziet op jullie eiland hahahaah na dat 2 penissen vehaal denk ik dat ze idd regelmatig in een pan verdwijnen.;-)
  knuffel van mij

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een prachtige beesten zeg ... het idee dat die in je tuin zitten .... zolang ze maar niet in je bed liggen hahahaha prachtig dit allemaal te zien ...fijne avond lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen